Levering 1-3 hverdage

Fri fragt på alle ordrer over 500 kr.

Diskret levering

Hvad er urininkontinens

Find gode råd og vejledning om urininkontinens her og læs mere omkring de forskellige typer af urinkontinens. 

Hvad er urininkontinens

Inkontinens | Vejledning

Hvad er urininkontinens? 

International Continence Society (ICS) har defineret urininkontinens som det, at man har ufrivillig vandladning (urinlækage) i et sådant omfang, at det opfattes som et socialt og/eller hygiejnisk problem. Inkontinens er en samlet betegnelse for ufrivillig vandladning eller afføring. Lidelsen kan have mange årsager, og man skal derfor ikke bare uden videre acceptere at leve med den. Derimod er det vigtigt altid at få symptomet undersøgt og udredt hos en læge eller via en inkontinensklinik.

Hvorfor opstår urininkontinens?
Urininkontinens er ikke en sygdom men et symptom på, at der er noget galt i urinvejene. Problemerne kan skyldes fysiske forandringer eller belastninger, men kan også opstå på grund af uhensigtsmæssige vaner. Når inkontinens opstår, er der heldigvis mange ting, man selv kan gøre for at afhjælpe problemerne, blot ved at ændre små vaner eller træne bækkenbunden. Hvis du ikke selv føler, du kan få kontrol over problemerne, er det vigtigt at blive undersøgt hos lægen, så de fysiske årsager kan blive udredt og behandlet. Det er i mange kommuner også muligt at henvende sig til en kontinenssygeplejerske eller på en inkontinensklinik og derfra blive guidet til den rigtige hjælp.

Du kan læse mere om de forskellige typer af urininkontinens her på siden. 


Overløbsinkontinens

Symptomerne på overløbsinkontinens er typisk konstant sivende vandladninger eller urinlækage i forbindelse med bevægelse. Det kan ramme både kvinder og mænd.


Blandingsinkontinens

Blandingsinkontinens er en kombination af stress- og tranginkontinens, hvor urinlækage forekommer i sammenhæng med stress og kan starte med en stærk og pludselig trang.



Stressinkontinens

Stressinkontinens er den mest almindelige form for urininkontinens. Den forekommer hyppigst blandt yngre mennesker, fortrinsvis kvinder.


Urge-/tranginkontinens

Tranginkontinens og overaktiv blære er to begreber, der dækker over samme problem: Urinblæren er overaktiv og giver signal om trang til tømning selv ved kun en lille mængde urin i blæren.



Fysiske årsager og symptomer hos kvinder

Kvinder holder på urinen ved hjælp af den ydre lukkemuskel, som er en integreret del af bækkenbunden. Derfor har belastning af bækkenbunden stor betydning for urininkontinens.

Hvis bækkenbunden belastes, kan du opleve, at der kommer små eller større ufrivillige dryp uden forudgående vandladningstrang. Disse gener opstår under aktivitet og generer ikke, når du ligger ned.

Bækkenbunden belastes blandt andet af

  • Fødsler
  • Tunge løft
  • Hoste
  • Overvægt
  • Lavt østrogenniveau efter overgangsalderen 

Fysiske årsager og symptomer hos mænd

Urinrøret passerer gennem prostata (blærehalskirtlen), som - helt naturligt - vokser med alderen. Det kan skabe gener, bl.a. ved at urinens passage gennem urinrøret kan blive påvirket i større eller mindre grad. Det vil typisk opleves som en svag stråle og forsinket opstart af vandladningen. Passagen kan med tiden blive så påvirket, at blæren får problemer med at tømme sig helt ved toiletbesøg. Det kan medføre hyppig vandladningstrang og øget risiko for blærebetændelse. Ved længere tids påvirkning kan de små nerver i blæren tage skade, så det bliver svært at mærke, hvornår man skal lade vandet.

Nogle mænd kan opleve efterdryp, hvilket viser sig ved, at der kommer et ekstra dryp urin i det øjeblik, bukserne trækkes op, så tøjet bliver vådt. Det skyldes, at der kommer til at stå en lille urinrest nederst i urinrøret, som bliver presset ud, når bukserne trækkes op i skridtet og presser på området. Det lette pres fra bukserne bevirker at den lille urinmængde presses frem og ud i tøjet.


Gode tips

Træn bækkenbunden. Bed evt. en fysioterapeut eller din læge om hjælp til at sammensætte et optimalt træningsprogram for dig.
Hvis du ikke mærker bedring ved egen hjælp, så tal med din læge, så du kan få klarlagt den præcise årsag og muligheder for behandling.



Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi vil gøre vores bedste for at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller oplever problemer.

Du kan kontakte os på følgende måder:

Skriv os en mail på
abenaprivat@abena.dk
Ring og tal med en af vores kompetente kundeservicemedarbejdere på tlf.
74 31 19 90